A l'ombra de les Virunga

A l'ombra de les Virunga

diumenge, 12 de gener de 2014

Batwa

Aprofitant la visita de familiars, aquestes darreres setmanes hem anat a veure nombrosos indrets pel voltant de Musanze, i més enllà! Vam anar fins el Llac Kivu, a Gisenyi, i també al Llac Burera, a veure ocells. També vam veure la “Cultural Village”, una mena de parc temàtic sobre la vida tradicional Rwandesa, on ensenyen com funcionava un casament tradicional, com vivia el Rei de Rwanda o com es feien els remeis, els ganivets o la farina.

Una altra visita va ser a una comunitat pigmea Batwa, molt a prop del límit del Parc Nacional dels Volcans. Aquesta comunitat està actualment constituïda per unes 15 famílies que viuen del poc que tenen, i algunes feines que poden trobar... Van ser expulsats del Parc (i també d’altres boscos de Rwanda) a finals dels 90, i des d'aleshores ja no poden viure de forma tradicional. Es dediquen, amb l’ajuda d’una associació, a rebre turistes i a fer-los balls i cants, alguns més tradicionals que d’altres... i amb això guanyen alguns diners... Segons ens van explicar, troben a faltar la seva forma de vida nòmada caçadora-recol·lectora, no tenen contacte amb altres comunitats pigmees per manca de recursos, i es queixen que només es poden permetre menjar carn un dia a l'any. Aquest tipus de vida, però, els donava (i encara els dóna) força mala premsa a la resta de població Rwandesa... i la fama d’anar a la seva i de no voler integrar-se a la societat. Tot i que en realitat els Batwa son un poble força barrejat amb altres poblacions, i es veu com no tots ells són de talla baixa, només parlen Kinyarwanda com qualsevol altre Rwandès d’origen Bantú, i practiquen la religió catòlica o evangelista, en detriment de les seves creences animistes ancestrals.

  

Però, com la resta de poblacions pigmees africanes, segueixen representant els darrers pobles que no han estat domesticats per l’agricultura ni la civilització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada