A l'ombra de les Virunga

A l'ombra de les Virunga

diumenge, 17 de novembre de 2013

A veure els goril·les

Després d’aconseguir el permís corresponent, ja he tingut l’oportunitat de pujar a veure els goril·les de muntanya al Parc Nacional dels Volcans durant quatre dies seguits. Ha estat realment una experiència molt impressionant. Sortim en cotxe des del centre de recerca Karisoke abans de les 7h, i ens plantem en mitja hora allà on s’acaba la carretera i comença una zona més rural. Hi ha molts camps de patates, mongetes, blat de moro i piretre, un crisantem molt comú aquí, que s’utilitza com a insecticida i repel·lent de mosquits. A les parts més altes hi ha també pastures i bestiar, bàsicament vaques i ovelles, i ruscos d’abelles.

El Parc té diverses entrades, així que cal planejar per quina hi has d’accedir, en funció del grup a visitar. Cada dia es visiten tots els grups habituats per fer recerca, 9, així que requereix una molt bona coordinació. Jo, per exemple, ja he vist 3 grups, i a un hi ha anat un parell de cops.

A l’entrada del parc ens esperen els militars, que realitzen tasques de patrulla i seguretat. També hi ha altres persones encarregades de destruir trampes, els rastrejadors, i els investigadors. Molta gent implicada en aquest projecte!

Després de caminar una estona pel parc ja trobem els goril·les. En aquesta època de l’any estan molt a prop del límit perquè baixen a les zones on hi ha bambú, per menjar-se els brots tendres. Un dia vam haver de caminar només 1 minut per trobar-los... i de vegades surten del parc i tot!

És realment molt impressionant trobar-se amb el primer goril·la, i com de mica en mica ens anem acostant a la resta del grup. N’hi ha que tenen molts exemplars, i d’altres només uns quants. En algun moment estàs totalment envoltat de goril·les per tots costats... Cal, però, intentar mantenir la distància de seguretat de 7 metres... per evitar possibles contagis de malalties respiratòries que serien fatals per aquests animals... però de vegades costa! També cal evitar cridar-los l’atenció, per no despertar-los la curiositat... però tot i així alguns cops s’acosten a veure què passa, sobretot els més joves. Al principi fa força respecte, però després t’acostumen i ja vas aprenent com t’has de comportar. En només aquests 4 dies ja he agafat confiança, i el darrer dia, fins i tot, vaig veure com el mascle dominant feia alguns displays agonístics, picant-se el pit... força a prop!

A mesura que van passant els dies hauré d’anar aprenent les identitats dels animals, i començar a fer-los fotos per tal de poder tirar endavant el projecte!

Al blog de la “Dian Fosey Gorilla Fund International” es pot anar seguint l’actualitat dels goril·les. Cada dia passen coses interessants! També podeu adoptar un goril·la (hi ha diverses opcions i preus per a tots els gustos), una molt bona opció de regal de Nadal!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada